14 Aralık 2017 Perşembe

Kartal İstimbotu Anıtı

Kartal İstimbotu Anıtı

Bu köşede 4 Haziran 2017 tarihinde yayınlanan ‘’Milli Mücadele Kartal İstimbotunda Başladı’’ yazımla  Türk kamuoyuna ve değerli okuyuculara halen 106 yaşındaki Kartal İstimbotunu tanıtmıştım.
Geldikleri gibi giderler. Kartal İstimbotunun (romorkör) tarihsel önemi, 13 Kasım 1918 günü trenle Adana’dan dönen Mustafa Kemal Atatürk’ü Haydarpaşa rıhtımından Galata’ya geçirmiş olmasıdır. Yarım saatlik bu geçiş esnasında Mustafa Kemal işgal donanmasını işaret ederek, ağlamakta olan yaveri Cevad Abbas’a ‘’Geldikleri gibi Giderler’’ sözünü sarf etmiştir. Bu geçiş esnasında Kartal henüz bir Türk istimbotu değildir. Enterprise ismi ile Fransız işgal kuvvetlerinin emrinde bir teknedir. 1923 yılında Türk bayrağına kavuşmuş ve adı Kartal olmuştur.
Denizcilik Mirası. 106  yaşındaki romorkör aynı zamanda denizcilik mirasımızın en yaşlı unsurlarından birisidir. Bu özelliği de, onun korunup gelecek nesillere aktarılmasını gerekli kılmaktadır.
Kartal İstimbotunu Kurtarma ve Yaşatma Platformu. Bugüne kadar Nusret, Bandırma, Hamidiye, Ertuğrul, Gazal, Alemdar ve daha nice, yakın deniz tarihimize mal olmuş gemileri koruyamamış olmanın hüznü ve dersleri ışığında Kartal’ı tarihimizde hak ettiği yerde ölümsüzleştirmek için gönüllüler ile 4 Haziran 2017  tarihinde ‘’Kartal İstimbotunu Kurtarma ve Yaşatma Platformu’’nu kurduk.  Bu platformun amacı Kartal’ın restorasyon sonucu 19 Mayıs 2018 tarihine kadar statik bir gemiye dönüştürülüp, Deniz Kuvvetlerine hibe edilmesini ve İstanbul’da belirlenecek bir alanda                1 Kasım 2018 den itibaren Kartal İstimbotu Anıtı olarak sergilenmesini temin/koordine etmektir. Platformun amacı Kartal,  13 Kasım 2018 tarihinde icra edilecek bir törenle halkla buluştuğunda sona erecektir.
Belgesel Gurusu: Serkan Koç ve 49/51.  Kartal’ın hurda fiyatına mal sahibinden satın alınması 49/51 Film  Prodüksiyon  Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi tarafından gerçekleştirilmiştir. Kartal, ünlü belgesel yapımcısı Serkan Koç tarafından 19 Mayıs 1919’un 100. Yıldönümünde seyirci ile buluşacak 1919 isimli Mustafa Kemal Atatürk filminin yapımında da kullanılacaktır. Ayrıca geminin bulunması ve restorasyon faaliyetleri de belgesel olarak çekilmektedir.
Kartal İstimbotu ve Atatürk 1919 Filmi Yardımlarınızı Bekliyor. Kartal’ın restorasyonu ve Mustafa Kemal Atatürk’ü taşıdığı 13 Kasım 1918 günündeki şekline dönüştürüldükten sonra Deniz Kuvvetlerine İstanbul’da bir anıt olarak sergilenmek üzere hibe edilmesi, bu projenin Türk halkının bir projesi olmasını gerekli kılmaktadır. Bu nedenle gerek restorasyon gerekse anıt alanının şekillendirilmesi için gerekli kaynaklar imece usulü ile temin edilecektir. Bu imecede gerek ayni, gerekse maddi yardımların 1919 filmi sponsorluğu üzerinden gerçekleşmesi ayrı önem arz etmektedir. Bu projeye destek veren kişi, kurum ve kuruluşların isimleri 13 Kasım 2018’de hizmete girecek anıt gemi kompleksinde yer alacak özel bir köşede ve 1919 filminin jeneriğinde, duyurularında, galasında ve diğer etkinliklerinde yerini alacaktır.
Kartal restorasyonuna sponsorluk üzerinden yardım etmek isteyen vatandaşlarımız 49/51 sitesini (http://www.4951film.com) ziyaret ederek gerekli bilgileri  alabilir.
HAYDİ HEP BİRLİKTE MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN KARTALINI ABİDELEŞTİRELİM. 100. YILDÖNÜMÜNDE ‘’GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER’’ SÖZÜNÜ ÖLÜMSÜZLEŞTİRELİM.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder