19 Ekim 2018 Cuma

Doğu Akdeniz’de MEB Sınırımız Acilen İlan Edilmelidir.

Description: IMG_0131Doğu Akdeniz’de MEB Sınırımız Acilen İlan Edilmelidir.
20 Ekim 1827 günü yani kabaca 191 yıl önce Navarin Limanı’nda Yunan isyanını bastırmak için bulunan Osmanlı - Mısır müşterek donanması, İngiliz-Rus-Fransız ortak donanması tarafından ani bir baskınla yakıldı.
Mısır’ın İhaneti. Mısır Donanması Osmanlı Donanmasına Mora isyanını bastırmada yardım maksadıyla görevlendirilmişti. Baskında 60 Türk ve Mısır savaş gemisi ile 6000 civarında Türk ve Mısırlı denizci kaybedildi. 2 yıl sonra 1830 yılında bağımsız ancak vekil (proxy) bir devlet olarak Yunanistan Krallığı kuruldu. O yıllarda Osmanlının vilayeti olan Mısır bir yıl sonra, 1831 yılında Osmanlıya isyan etti, orduları Halep, Şam ve Adana'yı ele geçirip Kütahya'ya kadar ilerledi. Rusya’nın yardımıyla durduruldu.  Bu, Mısır’ın Osmanlı Türklerine ilk ihanetiydi.
Girit Zirvesinin Türkiye Düşmanlığı. Şimdi zaman makinesini ilerletelim. Hafta başında, 10 Ekim 2018 tarihinde Girit’te altıncısı gerçekleşen üçlü zirve görüşmeleriyle Yunanistan ve  Güney Kıbrıs ile birlikte Mısır tekrar karşımızda. 2014 yılından itibaren üçlü zirve adıyla kurumsallaşan ve bir nevi Türkiye düşmanlığına dönüşen zirvenin basın bildirisinde söz konusu ülkelerin enerji alanındaki işbirliğini ileriye taşıyan beyanlardan sonra, doğrudan Türkiye’yi hedef alan açıklamalar dikkat çekiyor. Mısır’ın da imza koyduğu bildiride, Kıbrıs sorununda artık miladını tamamlamış güvenlik düzenlemelerine yer olmadığı ve adadaki yabancı askeri güçlerin geri çekilmesinin, BM ve AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyetinin, egemen  bir devlet olma şartının olmazsa olmazı (sine qua non) olduğunun altı çiziliyor. Türkiye’nin taraf olmadığı BM Deniz Hukuku Sözleşmesine (UNCLOS) bol vurgu yapılan küstah bildiride, Türkiye’nin  Kıbrıs’ın deniz yetki alanlarında kanun dışı faaliyetlerine son vermesinin ve gelecekte benzer faaliyetlerden kaçınmasının gerekliliğinin altı çiziliyor.
Oksimoron bir Basın Bildirisi. Basın Bildirisinin cümleleri son yıllarda AB nin her düzeyde yayınladığı deklarasyon ve basın bildirileri ile aynı. Türkiye karşıtlığında değişen bir şey yok. Aslında cümlelerin pek çoğu oksimoron. Legaliteden bahseden Güney Kıbrıs Rumları kendilerinin nasıl AB üyesi yapıldığını; Ya da 2004 yılında Türkiye’den neredeyse 40 bin km kare deniz alanı çalarak tek taraflı olarak münhasır bölge ilan ettiklerini; Türkiye’nin kıta sahanlığı içinde kalan 1-4-5-6-7 no’lu sözde ruhsat sahalarında pervasızca araştırma girişim küstahlığı gösterdiklerini unutuyor ya da göz ardı edebiliyorlar. Mısır’ın durumu daha vahim. Çok ciddi güvenlik ve istikrar sorunları içinde çabalayan, yakın askeri tarihi onur kırıcı yenilgilerle dolu olan  Mısır, Türkiye’ye açık düşmanlığa soyunabiliyor. Öyle ki Temmuz sonunda Washington DC/ABD’de yapılan bir toplantıda Mısır Büyükelçisi haddini aşarak, gerektiğinde Türkiye’ye karşı askeri güç kullanmaktan çekinmeyeceklerini söyleyebiliyor. Halbuki aynı Türkiye, 2009 yılında yüksek seviyeli diplomatik temaslarda Mısır’ın Güney Kıbrıs ile yaptığı MEB anlaşmasında onbinlerce km karelik alanlarının çalındığını onlara bildirecek ve detayları ile izah edecek kadar onlara iyi niyetli davranmıştı. Şimdi Mısır, Kıbrıs ve Yunanistan için Türkiye ile savaşabileceğini söylüyor.
Deniz Sınırları Anlaşması Kışkırtması. Girit’te yapılan üçlü zirvede Mısır ve Yunanistan’ın Türkiye’yi kışkırtacak çok ciddi bir girişimi daha ortaya çıktı. Yunan Başbakanı, Mısır, Yunanistan ve Kıbrıs’ın sorunlu bir bölgede istikrar unsuru olduğunu iddia ederek, Mısır ile (MEB) münhasır ekonomik bölge sınırlarının belirlenmesi için teknik zorlukları aşmak üzere, yıl sonundan önce ayrıntıların halledilmesi konusunda Mısır Başkanı Sisi ile mutabık kaldıklarını açıkladı. İşte bu açıklama son derece tehlikeli ve kışkırtıcı bir açıklamadır. Bu açıklamada da karşımıza yine oksimoron cümleler çıkıyor. Çipras, hem Mısır, Yunanistan ve Kıbrıs’ın sorunlu bölgede istikrar unsuru olduğunu söylüyor, hem de Yunan-Mısır MEB sınır anlaşması yapacaklarını açıklıyor. Türkiye’nin de bu duruma seyirci kalacağını bekliyor. Doğu Akdeniz’deki istikrarsızlığın temelinin Türkiye’den çalınmaya kalkışılan deniz alanları olduğunu anlamak istemiyor. Aynen Andreas Papandreou’nun 80’liyılların başında Ege’de 12 mil karasuyu ilanının Yunanistan’ın en temel egemenlik hakkı olduğunu iddia etmesi gibi. Nasıl ki Ege’de 12 mil karasuyu ilanı, açık deniz alan oranını % 49’dan % 19’a düşürerek Türk kıta sahanlığını yarı yarıya küçültüyorsa, Doğu Akdeniz’de Güney Kıbrıs ve AB’nin ilan ettiği/yayınladığı  deniz yetki alan sınırlarını kabul etmek, Türkiye’ye  100 bin km kare alan kaybettiriyor. Bu kayba hangi hükümet razı olabilir ? Hangi vatandaş razı olabilir? Mavi Vatanımızın dörtte birinin Yunanistan ve Kıbrıs’a bırakılması bekleniyor sonra da istikrardan bahsediliyor.
Yunan Kurnazlığı ve Araplar. Bu noktada karşımıza çok acil bir durum çıkıyor. Yunanistan, henüz Türkiye’yi çok ciddi bir kışkırtma içine çekmeye cesaret edemediğinden Güney Kıbrıs ile sınır belirlemiyor. Ancak dolaylı tutum stratejisi ile bunu iki Arap ülkesi Mısır ve Libya üzerinden deniyor. Libya’daki iç savaşın yarattığı belirsizliği sömürerek durumsal üstünlük sağlamaya çalışıyor. Libya Yunanistan arası sınır belirlemesinde Yunan ana karası yerine Girit adasının kullanıyor ve bu durum Libya ya neredeyse 40 bin km kare alan kaybettiriyor. Mısır ile yapılacak sınır belirleme sürecinde de kendi ana karası yerine  Girit Kerpe, Kaşot, Rodos ve Meis adalar hattını kullanıyor. Bu durumda da Mısır yine on binlerce km kare deniz alanı kaybediyor. Güney Kıbrıs anlaşmasıyla zaten ciddi kayba uğrayan Mısır’ın bu kayıp karşılığında ne aldığını bilemiyoruz. Belki de Türkiye düşmanlığı bu kayıpları hazmetmesine yetiyor.
Yunanistan ve Yakın Tarih Dersleri. Diğer taraftan ulusal gücü yerine dış güçlere ve bölgesel ittifaklara güvenerek Türkiye aleyhine stratejiler üreten Yunanlı dostlarımıza yakın tarihlerini hatırlatmak isterim. Yunanistan Savunma Bakanının Yunan siyasi tarihinin geçmişinde hiç yaşanmamış ölçüde ABD Savunma Bakanına neredeyse yalvararak, Larissa, Volos ve Dedeağaç’ta da yeni üs kurma ya da soğuk savaş sonrası kapanan eski üsleri tekrar aktive etme teklifini sunması içinde bulundukları karmaşık ve zavallı ruh halini ortaya koyuyor. Bir yandan Pire Limanını ardına kadar ABD’nin ilan edilmemiş soğuk savaş yaşadığı Çin’e açıyor. Bir yandan ABD’ye gel ülkemde üs kur diyor. Ulusal gücü sınırlı bir ülke olarak Doğu Akdeniz’de söz konusu oynak diplomasi ile Türkiye’yi karşısına alması ve kışkırtmasının ne Yunan halkına ne de bölgesel istikrara bir yararı olmayacağını hatırlatalım. Sonunda kaybeden her koşulda Yunanistan olur.
Türkiye’nin Acil Hamle İhtiyacı.  Yunanistan’ın Mısır ile MEB sınırlarını belirlemesi, müzakerelerde ana kara ülkesi yerine adalar hattından ortay hat alınarak sınır belirleme sonucunu ortaya çıkaracaktır ki bu durum Türkiye’nin aleyhinedir. Bu durumun Türkiye’ye menfi tesirlerini önlemenin acil ve tek yolu öncelikle kendi MEB sahamızı ilan etmektir. Bu aşamadan bir önceki hamle de Türkiye Libya MEB sınırlandırma anlaşmasının yapılmasıdır. Umarız devlet gemisinin köprüüstü, gideceği liman ve çizdiği rotadan emindir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder