13 Şubat 2017 Pazartesi

Çin Donanmasını Açık Denizlere Çıkaran Amiral

Çin Donanmasını Açık Denizlere Çıkaran Amiral
                  17 Ocak 2017 günü 71 yaşındaki Çin Deniz Kuvvetleri (Halk Kurtuluş Ordusu Donanması) Komutanı Oramiral Wu Shengli emekli oldu. 11 yıldır kuvvet komutanlığı görevini yürütüyordu. Bu hizmet süresi  ile arada kısa kesintiler de olsa 1950 den 1979 yılına kadar 30 yıl kuvvet komutanlığı görevini  yürüten Oramiral Xiao Jinguang’ın rekorunu takip etmiş oldu. Emekliye ayrıldığı günlerde parlak kariyerini tarihsel  etkinliklerle noktaladı. Güney Çin Denizi’nde tartışmalı Xisha (Paracel) ve Nansha (Spratly) adalarının Çine katılmalarının 70’inci yıldönümü törenlerine katıldı. Aden Körfezinde Çin donanma unsurlarının sürekli varlık göstermeye başlamasının 8’inci yılını bölgedeki gemilere telekonferansla bağlanarak kutladı. 2016 yılı tamamlanırken Güney Çin denizinde Amerikan araştırma gemisi USNS Bowditch’in  araştırma dronuna el koyulması Amiral Wu’nun önemli manevralarından biri oldu. Ancak en önemli gösteri, Başkan Trump’ın Tek Çin politikasına karşı deklarasyon yapmasının ardından  23 Aralık günü geldi. Oramiral Wu, Çin tarihinde ilk kez Tayvan Boğazından geçerek Güney Çin Denizi’nde konuşlandırılan ilk uçak gemisi Liaoning’in köprü üstünden hava angajman eğitimlerini yönetti. Böylece  jübilesini çok anlamlı ve görkemli bir şekilde tamamlamış oldu.
Çin’in Gorshkov’u ya da Tirpitz’i. . Günümüzün Amiral Zheng-He’si olarak tanımlanabilecek başarılara imza atan Amiral Wu’nun başardıkları, 1956 ile 1985 yılları arasında kesintisiz 29 yıl Sovyet Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yapan Oramiral Sergei Gorshkov ya da 1897-1914 yılları arasında 17 yıl Alman Donanma Bakanlığını yürüten Amiral Von Tirpitz’e benzetilebilir. Gorshkov ve Tirpitz uyuyan iki dev kara devletini denizci devlete dönüştürme başarısını göstermiş söz konusu devletlerin donanmalarını açık deniz ve okyanuslara taşımıştı. Amiral Wu da Çin için Gorshkov ya da Tirpitz sayılabilir. Tarihte çok önemli bir yere sahip olacağı kesindir. Kariyerinde dikkat çeken en önemli gelişme 2012 yılında kendi yaş grubundaki havacı ve karacı tüm amiral ve generaller emekliye sevk edilirken, sadece onun görevine devam etmesi kararının alınması olmuştu. Zira Çin yüksek yönetimi denizcileşmenin ekonomik büyümenin gereği olduğunu ve okyanuslarda güven içinde olunmadığı sürece karada refah ve huzurun olmayacağı gerçeğinden hareketle Amiral Wu’ya donanmanın modernizasyonu ile okyanuslara açılımı emanet etme gereğini duymuş olmalıdır. Tabi ona en büyük desteğin Devlet Başkanı Xi Jinping’den geldiğini söyleyebiliriz.
Çin’i Okyanuslara çıkaran Amiral . Amiral Wu emekliye ayrılırken geride değil on yıl, beş yıl önce hayal edilemeyen gelişmeleri bıraktı. Donanmaya onun zamanında modern ve çok sayıda suüstü ve denizaltı gemisi katıldı. Çin, ilk uçak gemisine sahip oldu. İkinci uçak gemisi projesi onun zamanında başlatıldı.  Gelişmiş güdümlü mermi muhripleri, nükleer ve dizel elektrik denizaltılar, firkateynler,  modern amfibi gemiler, çok yetenekli açık deniz lojistik destek gemileri hizmete girdi. Ancak kuvvet yapısından daha önemli olan bu gücün kullanımıydı. 2008 yılından sonra Aden Körfezi ve Arap Denizi’nde sürekli varlık göstermeye başlandı. Tarihte ilk kez okyanus ötesi tahliye harekatı gerçekleştirildi. 2011 krizinde Çin vatandaşları Libya’dan tahliye edildi. Akdeniz, Karadeniz, Güney Çin Denizi’nde Çin-Rus ortak tatbikatları gerçekleştirildi. Bering Boğazı’nda ve Alaska açıklarında görev gruplarıyla varlık gösterildi. Hint Okyanusu’nda denizaltı karakolları başlatıldı. Baltık Denizinde ve Latin Amerika’da ilk kez resmi liman ziyaretleri gerçekleştirildi. Amiral Wu’nun geride bıraktığı en büyük miras, büyüttüğü deniz gücü ve üs zincirleri üzerinden Güney Çin Denizi’ndeki yetki alanlarını koruma kararlılığı ile 2014 yılında deklare edilen tek yol tek kuşak (OBOR) projesinin Batı Pasifik, Hint Okyanusu ve Arap Denizindeki deniz ulaştırma rotalarının güvenliğini sağlama yeteneğinin artmış olmasıdır. En önemlisi son 500 yıl içine kapanan Çin’in artık hiç dönmemek üzere  Pekin Uzlaşısı (Beijing Consensus) paralelinde okyanus ve denizlere geri dönmüş olmasıdır.
Yeni Kuvvet Komutanı. Yeni Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Shen Jinlong (60), bu göreve Güney Donanma Komutanlığından getirildi. En önemli özelliği Amerikalılarla icra edilen RİMPAC 2014 Tatbikatında görev almış ve 2016 Eylül ayında ABD’de yapılan Uluslararası Denizgücü Sempozyumuna katılmış olması. Yani Amerikalıları tanıyor. Ancak onun görevi Wu’dan daha zor olacak. Trump gibi tahmin edilemez, devlet adamı disiplini olmayan ve popülist politikalar için risk analizi yapmadan akıl dışı maceralara atılabilen bir başkanın döneminde Çin Donanması savaşa her geçen gün dünden daha hazır olmak zorunda.

 5.2.2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder