20 Mayıs 2018 Pazar

Mavi Vatanın Denizci Kolluk Gücü: Sahil Güvenlik Komutanlığ

Description: IMG_0131
Mavi Vatanın Denizci Kolluk Gücü: Sahil Güvenlik Komutanlığı
Geçen hafta başında Sahil Güvenlik Komutanlığı, Ege Denizinde yılın en önemli tatbikatını icra etti. ‘’Deniz Aslanı 2018’’ tatbikatı ile Ege’deki Türk Arama Kurtarma Sahasında başta Yunanistan olmak üzere dış dünyaya önemli mesajlar verildi. Mavi Vatanın her noktasında Türk milleti adına egemenlik haklarımızı korumaya ve kolluk gücünü kullanmaya yetkili olan Sahil Güvenlik Komutanlığı, 1982 yılında kuruldu. Ondan önce Jandarma Genel Komutanlığına bağlıydı. 25 Temmuz 2016 tarihinde yayınlanan 688 sayılı KHK ile statüsü yeniden belirledi. Günümüzde barışta ve savaşta İçişleri Bakanlığına bağlı olarak görev yapan Sahil Güvenlik Komutanlığı  savaşta büyük bir bölümünü Bakanlar Kurulu kararı ile donanma emrine aktarıyor. 8333 km.’lik kıyılarımıza mücavir karasuları, münhasır ekonomik bölge ve arama kurtarma bölgelerini kapsayan toplam 377.714 km2 lik “mavi vatan”ın tamamında asayiş, deniz güvenliği, denizde emniyet, deniz kirliliği ile mücadele ve can kurtarmadan sorumlu olan komutanlık deniz yetki alanlarında güvenliğin sağlanması, ulusal çıkarların korunması, stratejik öneme sahip tesis, liman, gemilerle, patlayıcı ve tehlikeli yük taşıyan gemilere koruma sağlanması; deniz yoluyla yapılabilecek toplumsal eylem ve terörist saldırıların önlenmesi ile engellenmesine yönelik olarak gerektiğinde zor ve ateş gücü kullanmaya yetkilendirilmiştir.
İkinci Donanma. Savaşta Deniz Kuvvetleri emrine girdiğinden bu seçkin kuvvete ikinci donanma da denebilir. Gerek nicelik gerekse nitelik olarak Sahil Güvenlik Komutanlığımız bugün dünyada mevcut 113 donanma ve sahil güvenliğin pek çoğundan daha yetenekli ve güçlüdür. Karadeniz’de  Hopa’dan, Akdeniz’de İskenderun Çevlik’e kadar 66 ayrı üs ve limanda konuşlu 4’ü açık deniz gemisi olmak üzere  101 gemi ve 79 küçük tip bot, 3 Deniz Karakol uçağı ve 14 helikopter ve 8 mobil radar ile sürdürüyor.
Düzensiz Göçle Mücadelede Olağanüstü Başarı. Bugün sahil güvenlik komutanlığımız deniz güvenliğini ilgilendiren temel yedi alanda olağanüstü gayretlerle görev ifa etmektedir. Bunlar deniz kirliliği; yasadışı avcılık; kaçakçılık; göçmen kaçakçılığı ile mücadele; stratejik tesislerin denizden güvenliğinin sağlanması; tehlikeli yük taşıyan gemilere güvenlik refakati; ve terörizmle mücadeledir. Canlı deniz kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, biyo çeşitliliğin korunması ile nesli tehlike altında olan türlerin kaçakçılığının önlenmesi gibi görevler de deniz çevresinin korunması kapsamında sahil güvenliğin görevleri arasındadır. Bu seçkin komutanlık son yıllarda en önemli sorun alanı olarak yasadışı göçle uğraştı.  Ortadoğu ve Afganistan’daki savaşların sonucu oluşan yasa dışı göç, Türkiye’nin büyük kaynak harcamasına neden oldu. Bu durum denizlere tarihimizde örneği yaşanmamış şekilde yansıdı. Deniz üzerinden Avrupa’ya geçiş gayretlerinin önlenmesi Sahil Güvenlik unsurlarımızın son dört yıldır olağanüstü boyutlarda ve rekor seviyede bir harekat temposuna erişimini tetikledi. Diğer taraftan 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası kadrolarındaki FETÖ militanlarının temizlenmesi  sonucu, görevlerini az sayıda personelle icra etmek zorunda kaldılar. Ancak Sahil Güvenlik Komutanlığı bu zor koşulları iyi bir liderlik altında dengeli bir şekilde yönetebildi. 2015 yılında henüz FETÖ temizliğinin yapılmadığı dönemde  günde 2347 yasadışı göçmen Ege Denizini kullanırken, bu sayı Sahil Güvenliğin fedakar personeli sayesinde 2016 sonunda 475’e; 2017’de 79’a ve 2018’de 69’a düştü. 2015’de yıl boyunca 1 milyona yakın kaçak göçmen (856.723) Ege sularını kullanırken, bu sayı bugün 8357’ye düşürülmüştür.Bu başarıda tabi ki başta deniz hava vasıtaları ile açık deniz karakol gemileri olmak üzere yeni kuvvet yapısının önemli rolü oldu. Yasadışı göçle mücadelede elde dilen büyük başarı kadar Sahil Güvenlik unsurlarımızın karasularımızın ötesinde diğer ülke karasularına yakın açık deniz alanlarında kaçakçılıkla mücadele de tarihsel önemde ilklere imza attı.
Uzak Sulardaki Başarılar. 5 Ocak 2016 tarihinde Libya’nın Tobruk limanı açıklarında, uluslararası sularda uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı istihbar edilen Bolivya bayraklı Joudi isimli gemiye yapılan başarılı bir operasyon sonucu 2441 kg esrar ve 105 kg ‘’Captagon’’ hapı (604.172 ad) yakalandı. Diğer başarılı operasyon 2 Haziran 2017 tarihinde Doğu Akdeniz’de Marmaris’ten 150 mil güneyde icra edildi. Pakistan/Karaçi’den yüklediği 1 ton narkotik maddeyi İspanya’ya götürmeye çalışan Demokratik Kongo bayraklı ‘’Commander Tide’’ isimli kargo gemisine müdahale edildi.  Her iki müdahale Sahil Güvenlik Komutanlığının envanterine son 5 yılda kattığı dört adet açık deniz arama kurtarma gemisi sayesinde gerçekleşti.
Ege ve Akdeniz Sorunlarının Etkin Aktörü. Diğer yandan Sahil Güvenlik Komutanlığı, Ege ve Akdeniz sorunlarının başında gelen Arama Kurtarma Sahası sorununda da çok önemli rol oynuyor. Bu sorunun temeli Yunanistan’ın Ege’de; Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin ise Doğu Akdeniz’de tek taraflı olarak ilan ettikleri arama kurtarma sahalarının Türk yetki sahalarını dikkate almaması. Bu durumda Sahil Güvenlik unsurları, sözde Yunan ya da Rum sahası içinde kalan Türk arama kurtarma bölgesi içinde sürekli varlık göstererek, tatbikat icra ederek ve gerektiği yer ve zamanda arama kurtarma yaparak bu alandaki Türk dış politikasına en büyük katkıyı sağlıyor. Geçen hafta icra edilen ‘’Deniz Aslanı 2018 Tatbikatı’’ ile; her sene Kıbrıs adası civarındaki Türk Arama Kurtarma Bölgesinde icra edilen ‘’Caner Gönyeli’’ serisi arama kurtarma tatbikatları dış politikamızda kuvvet çarpanı olmaya devam etmektedir.
Deniz Kuvvetleri ile Tek Yumruk. Sahil Güvenlik Komutanlığının refah ve güvenliğimize yönelik oynayacağı rol ve üreteceği katma değer, Deniz Kuvvetlerine eş değerde ve hayatidir. Sahil Güvenlik Komutanlığı ayrıca halkla iç içe görev yapan bir Komutanlık olduğundan, Türkiye’nin denizcileşmesine doğrudan katkı sağlayabilecek özelliklere sahiptir. Sahil Güvenlik Komutanlığı, Cumhuriyet Donanmasının ayrılmaz bir parçası olarak Atatürk’ün rüzgarı ile yükselmeye devam etmelidir.  21’inci yüzyılda güvenliğimiz, refah ve mutluluğumuzda Sahil Güvenliğin payı tarihte olmadığı kadar büyük olacaktır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder