24 Ekim 2016 Pazartesi

Denizde İnsansız Savaşçı 2016





Denizde İnsansız Savaşçı 2016

Geçen hafta İngiltere’de ilk kez denizde ‘’insansız savaşçıların’’ bir tatbikatı (Unmanned Warrior 2016) düzenlendi. Düzinelerce insansız deniz araç sistemi İngiliz Kraliyet Donanmasının liderliğinde İskoçya sahillerinde değişik senaryolarda denendi. Bu yüksek teknoloji ürünlerin sahibi başta ABD olmak üzere 18 batılı ülke tatbikatta yerini aldı. Laboratuvarlardan yeni çıkan bu araçların insan makine etkileşimi (man-machine interface)  içinde kullanılabilirlik, tatbik edilebilirlik ve birlikte çalışabilirlik yetenekleri test edildi. Değişik insansız sistemlerin özellikle başında karar verici insan oturan savaş yönetim sistemi  ve keşif gözetleme ve komuta kontrol sistemleri ile entegrasyonu denendi. Aynı amaca yönelik değişik markalı sistemlerin, aynı yazılımı kullanmasına rağmen yazılım versiyonlarının farklı olması nedeniyle farklı komuta kontrol sistemlerine entegre olamadıkları bu tatbikatta görüldü. Tatbikat sonuçlarına göre bu araçlar yeni geri beslemelerle gözden geçirilecek. Avrupa Atlantik sistem gelecekteki savaşlarda teşkil edilecek müşterek ve birleşik görev kuvvetlerinde kullanacağını tasarladığı insansız sistemleri birbirine entegre etmeye çalışıyor. Örneğin Alman gemisinin insansız aracı Fransız  gemisine veya İtalyan gemisinin emrine verilebilecek. Söz konusu  tatbikata getirilen deniz araçları beş temel deniz savaş alanında kullanıma yönelikti.  Ortam İstihbaratı; Denizaltı Savunma Harbi; Mayın Karşı Tedbirleri; İstihbarat, Gözetleme, Hedefleme ve Keşif ile son olarak  Komuta ve Kontrol alanlarında kullanılan bu yüksek teknoloji ürünlerin bir kısmı yüzüyor, bir kısmı dalıyor, bir kısmı hem yüzüyor hem dalıyor, bir kısmı da uçuyor. Geçmiş yıllara nazaran öne çıkan en önemli yenilikler arasında, otonom (kendi kendine karar verebilme) sistemlerinin gelişimi; sürdürülebilir güç yeteneğini kullanma (solar enerji, ya da dalga hareketlerini kullanma vb.); 3 boyutlu yazıcılar (replicator) ile gemide/ana platformda anında üretilebilme ve taktik ya da operatif gereksinimler için sarf edilebilme olanaklarının gelişmiş olması sayılabilir.
İnsansızlaşan Savaşlar. Dünya savunma sanayi, özellikle Atlantik Bloğun temsil ettiği emperyal blok  21’nci yüzyılda savaşın her veçhesini insansızlaştırıyor. Artık insan dışı ruhsuz varlıklar insan hayatını sonlandırabiliyor. Yani insanlık kendinden uzaklaşıyor. Diğer yandan bu makineler cep telefonlarının 90’lar sonrası hayatımıza girmesi gibi savaşın vaz geçilmezleri arasında yerini aldı. Artık yeni dizayn edilen firkateyn ve daha büyük tonajlı su üstü savaş gemilerinde insansız hava araçları ile silahlı suüstü aracı, gemi savaş sisteminin organik parçası haline geldi. Suüstü savaş gemilerinin taşıdığı helikopter yanında mutlaka insanız hava araçları  (İHA) da bulunuyor. Üzerinde roket dahil ağır silah sistemleri taşıyabilen insansız su üstü araçları ana gemiden uydu sistemleri yardımıyla kontrol edilerek, yüzlerce mil öteye rakip kıyılarına gönderiliyor ve işi bitince geri alınıyor. Benzer şekilde sualtı sistemleri mayın avlama, liman savunma ya da denizaltıları tespit etme aracı olarak kullanılıyorlar. Denizaltılardan dalmış haldeyken torpido kovanlarından atılabilen ve denizaltıya uydu vasıtasıyla istihbarat veren tek kullanımlık araçlar da sahada kullanılmaya başlandı. Bu sistemler son yıllarda  o kadar hızlı gelişti ki, sadece ABD Savunma Sanayinde bugün için 5 milyar dolar üzerinde bir pazara sahipler. Dünyada başta insansız hava araçları (İHA) olmak üzere insansız savaş araçlarına AR/GE ve daha sonra seri üretim yatırımı yapan, Türkiye dâhil 90 ülke var.  Bu araçların kısa sürede yaygınlaşması askeri doktrinde de yeniliklere neden oldu. Böylece 21’nci yüzyıla askerlik sanatı, Drone Warfare (İHA Savaşı) adı altında yeni bir kavramla girmiş oldu.
 Dijital Devrim Sınır Tanımıyor.  Bilgisayar süratleri ile algoritmalar o kadar hızlı gelişiyor ki savaşın her kapsamda insansızlaşması her geçen gün gelişiyor. Yeni nesil savaş uçakları ABD’de J-35 sonrası insansız olacak. Geçtiğimiz ay içinde  amfibi harekatın kaderini değiştirecek, görev şekline göre modüler yapıda geliştirilen i̇nsansız amfibi araç prototipi ABD’de geliştirildi. Amfibi hücum harekatında sahildeki hedefleri ateş altına almada, yakıt ikmalinde; mayın ve engellerin temizlenmesinde, denizaltı tespitinde görev yapacak bu araçlar güç intikalinde insan kayıplarını asgariye indirebilecek.
Neden savaşlar insansızlaşıyor? Bir yandan dünya nüfusu artıyor. Yeni krizler çoğalıyor. Bir yandan Atlantik blokta askeri harekatlarda oluşan insan kayıplarında kamuoyu baskısı artıyor. O zaman insansız savaş araçlarının yüksek ateş gücü ile emperyalizm karşısında değeri olmayan insan kitleleri ya da askerlerinin imha edilmesi hedefleniyor. Zira emperyalizm dünyayı öyle bir hale getirdi ki hafif silah yayılması sayesinde dünyamız,  tarihinde benzeri görülmemiş bir cephaneliğe döndü. Bu cephanelikte hegemonya, askeri şövalye gibi savaşmaktan ziyade atari oynar gibi savaşmayı tercih ediyor. Neden evlerde dijital oyunların hastalık derecesinde yaygınlaştığını ve bu oyunların şiddeti neden teşvik ettiğini iyi anlamak gerekir. Obama emri ile Yemende Houtilerin kampına drone saldırısını sıcak ofisinde kahvesini içerken icra eden bir Amerikalı havacı subay için yapılan iş, hafta sonu samimi bir arkadaş ile evde oynanan bilgisayar oyunundan farklı değil.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder